De Hongaarse Konditorei

Op zaterdag 9 februari neemt het Ciconia Consort u mee op reis naar Budapest. O.l.v. de vertrouwde dirigent Dick van Gasteren en met medewerking van de gelauwerde pianist Paolo Giacometti wordt u meeslepende volksmuziek en ‘gecultiveerde Hongaarse boerenmuziek’ aangeboden, onder het genot van een zoete lekkernij: de echte Hongaarse ‘Dobos Torta’.

We hebben het hier eigenlijk over virtuoze salonmuziek. En virtuozen kennen we allemaal, zoals bijvoorbeeld Frédéric Chopin en Franz Liszt. Zij vierden hun triomfen in de chique Parijse salons, maar hun inspiratie haalden zij uit de volksmuziek van hun thuisland. Dus de Hongaarse volksmuziek werd ‘salonfähig’ gemaakt. Over die ‘virtuoze salonmuziek’ heeft Gert Rikhof een lezenswaardig artikel geschreven in onze jaarlijkse brochure.

De pianowerken van Chopin en Liszt worden op 9 februari uitgevoerd door Paolo Giacometti. Maar de volksliederencultuur kent natuurlijk meer componisten die zich met de muziek van hun land hebben bezig gehouden. Béla Bartók reisde met microfoontjes en opname-apparatuur het platteland door om de boerenmuziek in kaart te brengen en te classificeren. Zijn muziek is doordesemd van Hongaarse klanken, en dat geldt eveneens voor componist Léo Weiner.

Het Ciconia Consort heeft ervoor gekozen om de Tsjech Leoš Janáček ook in het programma op te nemen. Met diens bekende en aansprekende Suite voor strijkers, vol Tsjechische reminiscenties, wordt dit concert geopend.

Voor meer informatie en kaartverkoop, klik hier.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.